Alex Verkuijlen over circulair slopen

Alex Verkuijlen

Directeur van het oogstbedrijf, niet het sloopbedrijf

Alex Verkuijlen is directeur van het Oogstbedrijf: het onderdeel van New Horizon Urban Mining dat verantwoordelijk is voor het ontmantelen van gebouwen. In plaats van regulier slopen, probeert New Horizon zoveel mogelijk materialen te demonteren om ze vervolgens te kunnen hergebruiken. Dit gaat verder dan recyclen. Pas als er echt geen vorm van hergebruik mogelijk is, gaat het materiaal naar de sloop. Door het oogsten van de materialen, ofwel voorzichtig demonteren, geeft New Horizon voor 80 procent van wat normaal gerecycled wordt een betere bestemming.

Circulair slopen: het oogsten van materialen voor een tweede leven

Recyclen is een heel rekbaar begrip voor het opnieuw gebruiken van materialen. Hergebruik onderscheidt zich daarvan. Circulair slopen begint bij het voorzichtig demonteren van de materialen die één op één hergebruikt kunnen worden. De tweede stap zit tussen hergebruik en recycling in en betreft materialen die niet één op één hergebruikt kunnen worden, zoals een betonwand. Deze wordt met een speciale techniek teruggebracht naar de basisgrondstoffen, zodat deze opnieuw verwerkt kunnen worden. Zo wordt de levensduur van het beton verlengd. Pas als dit niet meer mogelijk is, gaat New Horizon over tot recycling.

Beter, niet moeilijker

Circulair slopen is niet duurder en kost niet meer tijd. Het is wel veel duurzamer. “Op het moment dat wij materialen moeten weghalen is het vaak nog lang niet aan het einde van zijn economische levensduur. Zo worden de vloertegels uit de kantoorgebouwen in Beukenhorst-West volgende week al gelegd in een bedrijfspand in Diemen, waar de vloerbedekking een nieuw leven krijgt.”

Ook het verminderen van uitstoot gaat moeiteloos bij New Horizon. Chauffeurs van leveranciers zijn gewend om ’s ochtends met een volle wagen weg te rijden en aan het eind van de dag leeg terug te komen. “Wij zagen daar een kans om de CO2 uitstoot te beperken.” In plaats van het inzetten van eigen chauffeurs, halen de chauffeurs van de leveranciers op hun terugrit de geschikte hergebruikmaterialen op. Dat scheelt een extra rit met de vrachtwagen.

De oogst op Hyde Park

New Horizon vervult de rol van hoofdaannemer bij de realisatie van Hyde Park te Hoofddorp en schakelt specialisten vanuit diverse bouwdisciplines in om goed te bepalen wat er exact geoogst kan worden. Dat verschilt per gebouw. Sommige gebouwen zijn slechts vijf jaar geleden gerenoveerd waardoor veel van de materialen kunnen worden hergebruikt. Zoals bijvoorbeeld de kabelgoten, vloertegels en gipswanden. Doordat alles nog relatief nieuw is, kunnen (bijna) alle materialen tot aan de fundering opnieuw worden gebruikt.

De kantoorgebouwen in Beukenhorst-West die worden gesloopt voor de realisatie van Hyde Park hebben veel glazen ruiten. Dat glas is door verwering niet zuiver genoeg voor het omsmelten naar een nieuw raam. Wel kan het glas gebruikt worden voor verpakkingsmateriaal, zoals jampotten. Zo hebben ook de materialen die niet één op één hergebruikt kunnen worden kans op een nieuw leven.

Bestemming oogst

Voor alle materialen probeert New Horizon een nieuwe bestemming te vinden. Het meeste wordt business-to-business aangeboden, maar er zijn ook materialen die niet in een grote hoeveelheid aangeboden kunnen worden. Zo kan een tafel een nieuw leven krijgen bij particulieren via de UPstore van New Horizon. De enorme sierboom die is achtergelaten in een van de kantoorgebouwen heeft al een nieuwe bestemming gevonden. De kunstboom siert nu een architectenbureau in het zuiden van Nederland. “Het is wat ons betreft zaak dat de consument en de industrie zich deze nieuwe manier van denken eigen maakt. Dat stimuleren we door hen te laten zien hoe het óók kan. Want hergebruiken, is in alle opzichten beter.”

NieuwsSabine Huis