Piet Oudolf

De Iconische landschapsarchitectuur van Piet Oudolf

Internationaal vermaard tuinontwerper Piet Oudolf (1944) groeide op in de omgeving van Bloemendaal. Na een studie landschapsarchitectuur startte hij een hoveniersbedrijf in de buurt, maar wilde al snel zelf de bijzondere planten voor zijn opdrachtgevers gaan kweken. Oudolf koos de ruimte op het platteland en kocht een groot stuk grond in Hummelo. Daar kweekt en beheert hij een van Nederlands grootste collecties aan planten, struiken en gewassen, die goed gedijen in een mild en vochtig klimaat. De tuinen van Oudolf in Hummelo zijn al meer dan dertig jaar een begrip en trokken tot voor kort grote hoeveelheden bezoekers uit binnen en buitenland. Eind 2018 koos Oudolf ervoor om de rust op zijn landgoed terug te laten keren en de tuinen niet langer open te stellen voor publiek.

Als ontwerper van tuinen en landschappen is Piet Oudolf al even beroemd. Van zijn hand zijn onder andere de schitterende ‘Gardens of Remembrance’ in New York, die zijn aangelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van 9/11. In Nederland komen we zijn werk onder meer tegen in het landschap van het Singermuseum in Laren en Museum Voorlinden in Wassenaar. De ontwerpen worden geschaard onder de zogenaamde ‘Dutch Wave’, een stroming in de tuinarchitectuur waarbij natuurlijke plantensoorten, kunst en de seizoenen inspiratiebronnen zijn.

Voor Hyde park ontwerpt Oudolf de al even bijzondere courtyards. Hierbij laat hij zich inspireren door de omliggende flora en de aanblik van de jaargetijden in de Haarlemmermeer. Zo ontstaat in heel Hyde Park een bijzondere band tussen de binnenstedelijke dichtheid van de bebouwing en het leven in de natuur.

Museum Voorlinden Wassenaar

De tuin van het museum is door Oudolf aangelegd op basis van een goed doordacht ontwerp dat duidelijk refereert aan de klassieke tuinarchitectuur. Op verschillende plekken wordt de kleurrijke bloemenzee omkaderd door gazonpaden of met gras begroeide verhogingen, waardoor het vrije spel van coulissen in de tuin wordt versterkt. De tuinen zijn zowel van buiten het gebouw alsook van binnenuit te bewonderen: een aangenaam samenspel tussen kunst, architectuur en natuur.

High Line New York

Naast de ‘Gardens of Remembrance’, heeft Oudolf in New York ook de beplanting langs het beroemdste wandelpad van de stad verzorgd. De oude spoorweg van de  ‘High Line’ is onlangs getransformeerd tot een 800 meter lang openbaar park aan de westelijke oeverzijde van Manhattan. Oudolf heeft zich voor zijn beplantingsconcept laten inspireren door de overwoekering van oude treinsporen. Deels is de originele begroeiing op de plek behouden gebleven, maar Oudolf voegde ook planten toe die voorkomen in typisch Amerikaanse landschappen zoals de prairie. Niet alleen zorgt dit voor een grote diversiteit aan flora in de stad, maar het trekt ook veel insecten en vogels aan.

Oudolf Field - Hauser & Wirth (Somerset)

Voor het landgoed Hauser & Wirth in het Britse Somerset ontwierp Oudolf de grote meerjarige kunstweide, die inmiddels ook zijn bekende naam draagt. Het ‘Oudolf Field’ omvat een 1,5 hectare groot veld  met meer dan 26.000 vaste planten, struiken, bomen, kruiden en grassen. Zorgvuldig samengesteld en aangeplant, weerspiegelt het veld de traditie van de strakke klassieke Engelse tuinen. Tegelijkertijd zorgt de verscheidenheid aan soorten en combinaties van planten voor een zekere mate van losheid, waardoor de formaliteit van het uiterlijk wordt verzacht.

Leonie Offereins